Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

PPN Play-off Museo_Minero_de_Escucha Palacio_del_Podesta_de_Forli Nivel_de_Fermi Partido_Revolucionario_Social_Democrata Nuestra_Senora_de_la_Caridad Napoleonaea Oscar_Olavarría Paul_Henry_(astronomo) Parasitosis_delirante NetStumbler Physics_processing_unit Pioneer_(Florida) Parque_nacional_de_las_Montanas_de_Guadalupe Nuevo_Baztán_(Madrid) No_No_Never Nasi_Kandar Playa_de_San_Miguel_Arcángel_de_Peredo Paco_Casal Parada_Orlando Nur_Afni_Octavia Otto_Veen Peixe Omake Pentatlón_moderno_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Berlín_1936 Paul_Rand Pastor_de_Asia_Central Pike_Creek_(Delaware) Nectárico N_I._S. Odd_Borre Muso_Shinden-ryū Naberezhnyye_Chelný Picolezna_menor Norfolk_(Massachusetts) Pedro_Gonzalez_Menéndez Nadolol Odontostomias_masticopogon Neoluederitzia Periclimenes Plancoët O_K._Funky_God Paridea_cyanea Pepitero_gris Plavni Pierre_Pierlot Poliglactin_910 Poterium_dictyocarpum_var_virescens Pentace Otros_discos_de_ABBA Parada_Cabrera Museo_de_Fotografia_Contemporánea Planta_de_energía_nuclear_H_B_Robinson O_M_G

html map