Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Guayacán_(Ceiba) Monasterio_de_Aleksandr_Nevski Montañas_Viphya Angel_Alvarez_Llano III_Cumbre_de_Unasur Historias_de_la_Magdalena_Comunión_y_Asunción Hexodontocarpus_arvensis Historia_de_alcaudete Hitomi_no_Jūnin Hoja_embrionaria Anomoses_hylecoetes Hyphaene_ventricosa_subsp._russisiensis Mino_da_Fiesole Hyla_walkeri Monica_Penalver_Gonzalez Halcon_de_Harris Antigua_Insigne_y_Real_Cofradia_de_Nuestro_Padre_Jesús_Nazareno_y_Maria_Santísima_de_los_Dolores_(Jaen) Anemone_montana_var._henryi Hypolytrum_iridifolium Arnvid_de_Sunnmøre Archicofradia_de_la_Palma_(Cadiz) Aratinga_acuticaudata György_Spiró Arturo_Gatti Haraucourt_(Ardenas) Archipielago_ártico_canadiense Augusto_de_Sajonia-Gotha-Altenburgo Anna_Dhallapiccola Ano_104_adC Husares_Nacionales Anexinas Anticiclón_de_Siberia Hildebran I.A.S.A. Mopsuestia Arctic_Lapland_Rally Arnoglossus_sayaensis Hector_Benedetti Mino_Martinazzoli Molécula-gramo Andoni_Ortuzar Hueso_yugal Hintsa_F._C. Historia_de_los_Paises_Bajos Artur_de_Sacadura_Cabral Hartwiss Hōchu_Ōtsuka Helena_West_Side_(Montana) Arbol_B_más Assiminea_pecos Autostrada_a13 Heinkel_111 Holzwickede Misión_de_la_Luz_Divina Ayuntamiento_de_Palafrugell

html map