Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estado_de_Vietnam Fondo_Común_de_inversión Elecciones_Autonómicas_Madrileñas_de_octubre_de_2003 Fluoroscopia Escudo_de_San_José Ephebus_hirtulus Felines_Termenès Estación_Los_Juncos Facultad_de_Medicina_Veterinaria_y_Zootecnia_(UNAL_Bogotá) Emiliano_González Ejutla Elda_(Alicante) Estación_Río_Bamba Elecciones_presidenciales_de_Georgia_de_2008 Factoría_romana_de_salazones_(Algeciras) Esta_es_su_vida_(Espana) Ejercito_de_Liberacion_Popular_(Colombia) Fibrado_principal Estrella_extrema_de_helio Estadio_Olimpico_Monumental Estanislao_Urquijo_y_Landaluce,_marqués_de_Urquijo Fits_Ya_Good Ernesto_Aberg El_origen_del_hombre,_y_la_seleccion_en_relacion_al_sexo Erycibeae Estandarte_Real_de_Noruega Eduardo_Saiegh El_hospital_de_la_transfiguración Escarnio_de_Cristo_(Grünewald) Estación_Chapanay Escala_de_Glasgow Formigais Escudo_de_Kirguistan Estadio_David_Cordón_Hichos Festival_Internacional_Chihuahua Felipe_Núñez_Lara Ffynnon_Garw Eugen_Huber Enero_de_1977 Estados_Unidos_de_Méjico Festival_de_la_Canción_de_Eurovisión_1990 Epicrates_assisi Fabrizio_Ravanelli Equi_González Estación_Rivadeo Escuela_superior_de_gastronomía,_hoset Federico_viii_de_dinamarca Estadio_Lito_Monge En_cuerpo_ajeno Eriostemon_salsolifolia El_Leyton:_Hasta_que_la_muerte_nos_separe Fernando_J._López Embalse_de_Llesp Esparros Fosfato_de_diamonio

html map