Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.habes.pod-dziura.limanowa.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.licet.pod-dziura.limanowa.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.memoriae.pod-dziura.limanowa.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Julio_Cesar_Turbay_Ayala King_of_kings_live La_Guerra_de_los_Mundos_(pelicula_de_1953) La_campanera Isla_Chouteau La_batalla_del_petroleo Jonas_Gutierrez_(futbolista) Itziar_Lazkano LYS Jose_Iván_Gutierrez Juana_(desambiguacion) Keith_Urban Leopoldo_Sainz_de_la_Maza Lista_de_las_Áreas_Metropolitanas_de_Brasil Jose_Pedroni Juan_Escoto_Eriugena La_Purisima,_Álvaro_Obregon Invasion_de_Iraq_en_2003 La_edad_de_oro_de_la_cultura_judía_en_Espana Kate_Nash Lengua_de_Senas_Chilena Karl_C.F._Krause Lamento_sobre_las_ruinas_de_Ur Lenguaje_de_Marcado_Geografico Julio_Morales La_Moreneta Las_mozas_del_cantaro_(boceto) Kazajistan_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Vancouver_2010 Lenguajes_de_marcas_ligero Investigación_operativa Linea_C-2_(Cercanias_Bilbao) Jose_Salomon_Rondon Kumbákarna Kurushima_Michifusa Iosu_Esnaola_Atxega La_Penilla_(Santa_María_de_Cayon) Jose_Maria_Gutierrez_Hernandez Jose_Manuel_Durão_Barroso Lapao_(desambiguación) Liparis_hachijoensis L'Independant_catalan Joaquin_María_Bartrina_y_de_Aixemús KV_47a Jullié Jicama Leon_Maria_Carbonero_y_Sol Liga_de_Rusia_de_waterpolo_masculino Licancabur_(volcán) Lewisport_(Kentucky) LORENZO_FELIX_DIAZ Juan_de_segura La_vida_y_otros_sintomas Javier_Esparza_Estaun Jimmy_Fallon Kingidium_deliciosum

html map