Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Drop_Your_Guns Cuiaba Dubrava_Pušćanska Distrito_de_Moka Cuanza_Sul Derecho_administrativo_espanol Algoritmo_de_Chudnovsky Crustaceologia Ectoplasma_(desambiguacion) Cristián_Felipe_Abarca_Foncea Ctenolimnophila Copa_de_Campeones_de_Europa_1978_79 Desechos_tóxicos Dapcevic Daniel_Delgado_Paris Divisiones_Regionales_de_Futbol_en_Extremadura_2008_09 Cornelis_Corneliszoon_van_Haarlem Copa_CECAFA_2006 Dactylochelifer_scheuerni Cumulo_de_designaciones. Ecocardiografía Decimosegunda_Región_de_Magallanes Cordoba_nicaragüense American_Idol_(temporada_1) Amigas_y_rivales Corito Diospyros_australis Dado Copa_Pilsener_2009 Aloe_purpurascens Crugny Alpha_Sextantis Daewoo_Royale Corona_de_Hungría Down_to_Mars Dolabritor Donacia_tominagai Día_Olímpico Convento_de_San_Francisco_(Hellín) Dolichometra Corpúsculo_de_Herbst Dayton_(Oregón) Alfredo_Lopez_Austin Downieville_(California) Alfredo_Hurtado De_la_Historieta_y_su_uso,_1873_2000 Diego_de_Acuna Courtelary Directiva_relativa_a_la_concesión_de_licencias_comercialización_uso_y_control_en_la_Unión_Europea_de_los_productos_fitofarmaceuticos_en_su_forma_comercial América_Anglosajona Diego_Cochas Dimitri_Sucre_Benjamin Diocesis_de_Calahorra Durbe Domnon_les-Dieuze

html map