Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Arenzana_de_abajo HD_34445_b Asesinos_Natos Montaña_de_Fuego Arguis Hlodskviða Artur_Krysiak Andy_Panda I_now_pronounce_you_Chuck_&_Larry Misterio_en_el_caribe Moritz_Winkler Momento_dipolar_de_enlace Mundo_de_ARN Hondarribia_(Guipuzcoa) Hermanas_(serie_de_TV) Hermandad_de_La_Carreteria_(Sevilla) Hector_Vila Montevarchi Hugo_Junkers Armando_Rodríguez_Ruidíaz Avenida_General_San_Martin Avion_embarcado Ministro_de_Industria_y_Energia_de_Espana Arte_románico_en_León Hippeastrum_puniceum_var._majus Athos Mohammedan_Sporting_Club IWork_com Hospital_general_de_Kinsasa Montblainville Houyhnhnms Monetario_clásico_de_la_Republica_Oriental_del_Uruguay GrimE Mtkavari Azara_valdiviae Argyroneta_aquatica_japonica Historia_de_la_Sismología Ano_1866 Gueytes_et-Labastide Arquitectura_del_sistema_de_E_S Huracán_Cesar-Douglas Multiprotocol_Encapsulation_-_Forward_Error_Correction Antonio_Fernandez_Villamil Hunting_High_and_Low_(cancion) Homer_Doliver_House Asparagopsis_decaisnei Antonio_Gómez_Cano Andrezieux_Boutheon Arquidiócesis_de_Milán Minuto_para_ganar Guiga_Lyes_Ben_Laroussi Andre_Mahe Arta_(region) Moisés_Bertoni Guy_Raives

html map