Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Primera_Division_B_(Argentina)_1982 Propuesta_de_Anoeta Metrodoro_de_Lámpsaco_(el_joven) Rave_Tapes_(album) Luis_M._González-Mata Mentque-Nortbecourt Presa_de_Nª_Senora_del_Agavanzal Miao_(India) Masira Primera_División_mexicana Red_de_transmision_de_datos Luis_Landaburu Magnus_Gustaf_Mittag-Leffler Miguel_de_Castro Mammillaria_scheinvariana Primero_de_Marzo_(Cordillera) Matellanes Miguel_Parra Loira Punta_Campanella Manuel_Ángel_Antón_Renard Mariano_Castillo_y_Ocsiero Matthew_Etherington Grayson_(California) Manaudou Raul_Roa Maksim_Perfíliev Goleta_Santa_Clara Localidades_de_Burgos_agrupadas_por_comarcas Golfo_Argólico María_Elena_Marqués Psychodidae Provenchères-sur-Fave Maria_García_Esperón Los_Santaneros Rancul Ray_Campi Puente_Jorao R_(operador_de_cable) Prueba_de_Seleccion_Universitaria_(Chile) Memorandum Machito_(musico_cubano) Rayo_(Sabana_Grande) Luciobarbus_sclateri MCPSS Mezzo-soprano RKV_FC_Sithoc Grecia_Asiática Messerschmitt_Bolkow-Blohm_(MBB) Reales_Fuerzas_Aéreas_Saudíes Radio_Popular_S._A Madman_Entertainment Prithvi_(misil) Proclama_de_18_de_junio_de_1940 Manuel_Esperon_González

html map