Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj http://www.cruce.do-podobny.wloclawek.pl włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem http://www.disjecta.do-podobny.wloclawek.pl mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do http://www.elegantiarum.do-podobny.wloclawek.pl zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Chocolate_Suchard Codigo_Civil_(Quebec) Claudia_Di_Girolamo Ciambellino Zuberoa W._Kranz Constitucion_japonesa Virgin_Steele Wytch_Farm Victoria_(Idhún) Acorus_triqueter Wálter_Herrmann Agribusiness Yvoir Acanthophthalmus_kuhli Club_Sportivo_Rivadavia_(Venado_Tuerto) Adam_Czerniaków Chō_saiyajin_da_Son_Gokū Christopher_A._Sims Ala_montesina Agnes_Strickland Clasificación_de_Concacaf_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1998 Window_in_the_Skies Cirilizacion_desde_chino_pinyin Yeda Akita_(perro) Zajari_Chepiga Vejoris Clase_San_Giorgio Comparado Chêne_Bourg Acero_al_boro Ciencias_Químicas Adenomera_araucaria Vortices_viles Vidiadhar_Surajprasad_Naipaul Chingaza Vladimir_Hinostroza What's_New_Scooby_Doo Confederacion_Helvética Wilhelm_Backhaus Christy_Canyon Welser-Möst Club_Hacoaj Vasco_frances Cherry Alaskan_malamute Aeropuerto_Internacional_Jose_Maria_Yáñez AP-69 Yeclano_Club_de_Futbol Villmergen Condado_de_Reno Victor_Barrueto ART_(RNA) Chiloguembelitria

html map