Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tagliatelle

Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini – z wł. tagliare – ciąć) – klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy.
Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d'Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy.
Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d'Este (1501).
Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931 r.

Z czasem tagliatelle zyskało znacznie mniej wyrafinowaną tradycję jako potrawa spożywana przez prostych ludzi.

Empresa_de_Teléfonos_del_Estado Francesc_de_Castellví Editions_Denoel Escudo_de_Bosnia_y_Herzegovina Estación_de_Córdoba-Central Estación_de_Joaquín_Sorolla-Jesús Epidemia_de_gripe_porcina_de_2009 Eloy_Vargas Francisco_Javier_de_Pedro_Falque Fife_Lake El_Fronton_(San_Miguel) Força FC_Zob_Ahan Estreito_de_Camara_de_Lobos El_Naranjo Fayl-Billot Etruria_(Córdoba) Escuela_Austriaca El_dia_final Exequiel_Bustillo El_Trabajo_Humano Fardo Escudo_de_la_RSS_de_Uzbekistan Fitzgeraldia El_contador_de_arena Ermita_de_Sant_Pere Francesc_Pardo FaxPress Filippo_Pozzato El_Show_de_Joan_Monleon Frank_H._Netter El_cocinero_el_ladron,_su_mujer_y_su_amante Eitel_Federico_de_Prusia Frank_Moser Estación_Oakland_Coliseum_(Metro_de_San_Francisco) Estadio_Universitario_(UANL) Estación_de_Ferial_de_Boadilla Fernando_Enríquez_de_Salamanca_y_Danvila Fear_X Estacion_de_batan Excursión Ferrer_Longinos_Navás Escuela_francesa_de_órgano Erich_Kästner Escudo_de_Region_de_Murcia Estación_Fortín_Olavarría El_Ultimo_(el)_de_La_Polla Francisco_de_Acebal_y_Arratia Flectonotus Elio_Montiel EvDO Francisco_María_Píccolo Foto Egipto_en_los_Juegos_Paralímpicos_de_Pekín_2008 Fifty-Six_(Arkansas)

html map