Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Iona_College_Gaels Jardines_de_Villa_Amelia Kaivopuisto José_Luis_Reséndez Juan_Bautista_Iguínez John_Latham Jerzy_Szmajdziński Iván_Santos_Martínez Leipsic_(Delaware) Jaíba Jose_María_Fascio Jal_jeera Julio_Cesares Lahuán Japoy_Lizardo José_Maria_Muria Jean_Clottes Kenneth_H._Cooper Leiestites Khan_Shatyry_Entertainment_Center Lari_(Pisa) Jean_Marie_Guyau Ivan_Mikhailovich_Sechenov Lista_de_capítulos_de_Mayday:_Catástrofes_aéreas Launay-Villiers Ivan_Moreira_Barros Ka_Ata-Killa Jardin_Botánico_Nacional_de_Belgica Laguna_de_LLancanelo José_Luis_Doreste_Blanco Kahna Las_ultimas_mamás_sombrero_rojo Karla_Álvarez Isela_Sotelo Javad_Nekounam Lisosomas Jose_Maria_del_Rio José_María_Julian_Mariano_Escriva_Albás Isla_de_San_Lorenzo Jardines_aromáticos Kinosternon_acutum José_Ramírez_(pintor) Jose_Faustino_Sanchez_Carrión Isla_de_Mona_e_Islote_Monito_(Mayagüez) Jardin_botanico_de_la_Universidad_Central_de_Venezuela Juan_de_la_Rosa Juan_de_Peñalosa José_Antonio_Echavarri Interstate_80_Business_(Sacramento,_California) Jose_Antonio_de_la_Pena_y_Navarro Liga_de_baloncesto_de_los_Países_Bajos Lauren_Michelle_Hill Jumpluff Inval_Boiron Las_Cafeteras

html map