Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni http://www.ta-obejmowac.pruszkow.pl włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (http://www.annos.ta-oddawac.turek.pl penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z http://www.cadit.ta-oddawac.turek.pl owocami morza lub z pesto.

Karnes_City_(Texas) Juan_Pampín Juan_Jose_Arbolí_y_Acaso José_Ignacio_Gracia_Noriega Lalish Keith_Gumbs Kobayashi_Issa Jorge_Aguado Julián_Suárez_Inclán_y_González_Villar Lacroix-sur-Meuse José_Raúl_Vera_López Isocórico Karan_Brar Leccion_de_vuelo Johnny_Dumfries Jonas_Metropolitano_de_Moscú Jardin_botanico_de_Dominica La_coronacion_de_Napoleon John_Archibald_Wheeler Liang_Yusheng Intervención_telefónica Konstantin_Savitsky Isla_Mandijituba Leonhard_Paul_Euler Jacques_H._Bernardin_de_Saint-Pierre Jose_A._Salvador_Rodriguez Juan_de_rasines La_playa_de_la_Malvarrosa Lathyrus_latifolius Little_by_Little_(Oasis) Istigobius_hoesei Josep_ramoneda Juan_Ocana_Torrejón Kakyo_Kuzuki La_patria_es_primero Jesus_Castro_Gonzalez Israel_Adrián_Caetano Jose_Manuel_Ramirez_Rosales Juncus_mauritianus Kit_para_ensamblaje_(industria) Isla_Escudo_de_Veraguas Li_Ching-Yuen La_Maldición_de_Ellensford Koronadal La_universidad_nacional_de_Kyiv_de_la_construcción_y_la_arquitectura Linding Let_It_Be_._Naked Ley_de_sospechosos La_Chapelle_(Saboya) James_E._Faust Lathus-Saint-Remy La_Polla Laelia_digbyana Leptaulax_elegans Karlos_Arguiñano

html map