Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gnocchi, Gnocchetti

Gnocchi (wym. [ˈɲɔkːi]) – rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda". Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek.
Dodatkami do gnocchi są różne sosy, np. te typowe dla makaronów jak pomodoro, funghi, pesto.
Jedna z wersji gnocchi jest znana ze swojej zielonej barwy, przygotowywana ze szpinakiem i ricottą, zwana w Toskanii strozzapreti lub w regionie Trydent-Górna Adyga strangolapreti.

Mohamed_VI Araucariales Mtv_russian_music_awards Hacienda_(desambiguacion) Aulin Asnières_en-Bessin Aproximación_de_Densidad_Local Model-driven_architecture Anthicus_margaritae Mu_Crucis IBM_5150 Autoginefilia Atelocynus_microtis Milvago Mons_(Charente) Automatic_High Atalaya_musulmana_de_Madrid Antígeno_prostático_específico Anctoville Historia_de_montevideo Guadalope Haliotidae Identificación_de_figuras Harder..._Faster Monumental_de_México Argumento_ad_nauseam Antonio_Casero HTC_Athena Muhlenbergia;_a_journal_of_botany Arthur_C_Parker Grupo_Alabern Moconá Himerio Mukura_Victory_Sports Moskvitch_410 Mucajaí Ases_calientes Antonio_Ramos_Espejo_(cineasta) Miss_Pichincha Hemigrammus_rhodostomus Antonia_la_menor Hierba_de_la_triaca Morandé_con_Compania Hiponatremia Guerra_de_los_Príncipes Misiones_diplomaticas_del_Guinea_Ecuatorial Grupo_III Aulexis_medvedevi Ibuki_(1909) Andrej_Nikolaevič_Krasnov Gráfica_de_Gantt Anacronia_(literatura) Antonio_de_Villacastin Analisis_de_diseños_experimentales_con_igual_numero_de_submuestras Antonio_Truyol_Serra

html map