Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Leucas_(genero) Kenwood_House Lago_Kivu Instituto_Evangelico_Bethel Jean-Baptiste_Francois_Joseph_de_Sade Lago_Cochrane/Pueyrredón Jardin_Botánico_de_San_Luis_Obispo Lissouba Jose_Salvatierra Lista_de_episodios_de_Hourou_Musuko Libros_de_artista Linea_Hanzōmon Jose_Libio_Martínez Isaac_S_Revah Jose_de_la_Peña_y_Aguayo Jardín_Botanico_de_Hiroshima Jose_Nicolás_de_la_Cerda Liga_ASOBAL_2001-02 Kara-angolam La_Paz_(Malaga) Leyendas_(encuentro_de_Rosario) Islay Juan_Antonio_Acha_Pellón José_Maria_Basterra Josue_Koldriansky Jorge_Herrera_Delgado José_Aramburu_Aramendi Jose_Mamerto_Gómez_Hermosilla Kent_McCord Javalambre_(desambiguacion) L_arginina Juan_Nuñez_de_Lara_IV Ladrón_Iñiguez José_María_Setién_Alberro Juan_Ramón_Fernández Liguilla_Pre-Libertadores_(Chile)_1975 James_Lee Kulachni_boi Liberación_de_San_Pedro_(Rafael) Julian_Alaphilippe Kollikodon_ritchiei Le_Juch Juan_Jose_López_de_Sedano Libro_de_ezequiel Leptolalax_sungi Larrabee Islas_Leti Jenny_Gal La_chilenera/_Oro_blanco_y_oro_negro Kurdistan_Iraní Leucosedum_hirsutum Korzhi La_cautiva_(pelicula) Jose_Francisco_Correia_da_Serra Listas_electorales

html map