Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Blakea_languinosa Black_footed_Rock_wallaby Backbone Canna_cinnabarina Cementerio_de_San_Sebastián Blangy-le-Chateau Bussy_Chardonney Campaniforme Carl_Peter_Vaernet Casa_de_Nemanjic Cauquén_cabeza_gris CSKA_Sofia Baix_Llobregat Calvinismo Benedictella Cardenuela_Riopico Cannelton_(Indiana) Balneario_y_Jardines_de_Jabalcuz Basílica_de_los_angeles Capriola_dactylon Barinatxe Batalla_de_imafuku Calospermum_mammosum_var._candollei Chaeridiona_metallica Ceferino_González_y_Diaz_Tuñon Cerejo Bubendorf Biblioteca_Regenstein Cazadores_Oscuros Chaetodera Breal_sous_Montfort Bello Billardiera Buchères Cementerio_de_La_Loma Bellamya_jucunda Cartas_anunciando_el_descubrimiento_de_América Boy_Blue_(canción_de_Electric_Light_Orchestra) Castillo_de_Aizuwakamatsu Café_cortado_cósmico Belgica_antarctica Carasco Bandas_de_sonido Betty_williams Black_bee Bitry_(nièvre) BAE_Calderon Años_640_adC Bosendorfer Batalla_de_rafia Carelia_periscelis C._T._V. Bodeant Blasdell Bursera_gracilis

html map