Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Andre_Trocmé Ibrahim_Ferrer HD_2638 Augusto_cesar_lendoiro Monactis Miofilamento Mohammed_Zahir_Shah Augea_(genero) Ayala_(Morelos) Asparagus_officinalis_var._prostratus Arboretum_de_Palmeras_y_Cycas Anjjeperura_Smenkara Multiculturalismo Heron_de_Alejandria Antonio_Joaquin_Parra Hochiminh Ascensor_funicular_de_Strépy_Thieu Monster_(álbum_de_Oomph!) HIM_discografía Aracena_(Huelva) Humberto_Armando_Prieto_Herrera Historia_de_Huelva Arlesheim HD_109930 Autinmara Mohamed_Yunus Monoestable As_400 Aquel_excitante_instituto Anthony_Dominick_Benedetto Ariamnes_huinakolu Mozilla_Firefox_8 Mohamed_Almallah_Dabas Asociacion_de_Futbol_de_Islas_Cook Atlético_Sanluqueño Aurora_(Surinam) Antonio_Xavier_López_Adame Armenia_(region) Antonio_Gómez_Rufo Hyalinobatrachium_crurifasciatum Hueco_de_electrón Haai-Sil Avery_johnson Hoya_de_Antequera Horario_del_este_de_Norteamerica Hueso_etmoides Arcadia_(Míchigan) Mose_ben_Sem_Tob_de_León Himno_de_la_República_Socialista_Sovietica_de_Tayikistán Arum_numidicum Antonomastico Apolonio_de_Pérgamo Monroy_(Cáceres) Hay_unos_tipos_abajo Arroyo_Huarenchenque

html map