Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Beauregard-et-bassac Calcinaia Caistro Celorico_de_basto Blossia_toschii Betula_microlepis Bretigny_sur-Morrens Campeonato_de_España_de_atletismo_de_1925 Cardamine_latifolia_var_crassifolia Casa_de_Anarion Castillo_de_Andrade Cerro_Las_Vizcachas Chamaedorea_lindeniana Castillo_de_Roslin Centrosema Bula_de_Oro_(1356) Barbadillo_del_Mercado_(Burgos) Centreville_(Maryland) Chapeau_(sombrero) Biscuter_Comercial_100 Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1925 Catedral_de_Bogota Chaguaya Callistemma Base_aerea_Dresba Canción_ligera Bradgate_(Iowa) Bandera_de_Saskatchewan Bhuvaneswar Casearia_prunifolia Bela_Czobel Básico_2 Bors_(Cantón_de_Montmoreau-Saint-Cybard) Carmelo_Angulo Brad_Falchuk Carduus_carlinoides Baliosus_pretiosus Castillo_de_Dunvegan Borgarnes Carthamus_maculatus Campo_de_Marte_(Lima) Belonoglanis_brieni Carlos_III_de_Parma Campeonato_de_Francia_de_Fútbol Bandera_Presidencial Capecitabina Barranco_Formigales Bathyraja_lindbergi Campeonato_Uruguayo_de_Futbol_1919 Baron_de_Malda CBD Beta_Aquarii Champigny-la-Futelaye Buteoninae Catedral_Basilica_de_Nuestra_Senora_de_la_Asunción_de_Popayán

html map