Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Mocosoft Historia_de_Republica_Popular_China Ayuntamiento_de_Bremen Montana_Arboretum_and_Gardens Atlético_Colegiales Avaricia Andrés_Marocco Monte_Serantes Montigny_en_Morvan Andersonia_leptura Arroyo_Hervidero Monasterio_de_San_Salvador_de_Leyre Andrea_Anastasi Ancylacanthus Hilario_C._Salas Anos_480_a._C. Humberto_Rafael_Rugiero Mordellistena_bifurcata Hysterocrates_maximus Hipatia_de_Alejandria Movimiento_al_Socialismo_(Argentina) Argyroderma_roseum_f._roseum Mitsubishi_Ki_21 Arandina_Club_de_Futbol Hyloscirtus_platydactylus Mohamed_XIII Guillermo_Fernández_(cantante) Aulacophora_apicicornis Gusto_estetico Guerras_Seminolas Astragalo Montserrat_Garriga_Cabrero Hoplias_curupira Antonio_Sanjurjo_Badia Mirónides Guayllabamba_(parroquia) Huarpea Honda_Passport Mordellistena_peloponnesensis Hist._Vég._Iles_France Asphodelus_fistulosus_subsp_faurei Archivo_Histórico_Municipal_de_Valladolid Hatillo_de_Loba Hapoel_Tel-Aviv_B.C. Muneca_(Palencia) I.Sat Arielulus_societatis Humanismo_Cristiano Hotel_Pánico Morris_O'Brian Appingedam Homotipia Apremont_la_Foret Andre_Masséna Misión_Orión_a_un_asteroide

html map