Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Comision_Federal_de_Telecomunicaciones_(Mexico) Coagulasa Cis_bipartitus XEQIN_AM Villaverde_y_Pasaconsol_(Cuenca) AP_(Espana) Consulta_ciudadana_de_Concepcion_(2007) Vuelo_821_de_Aeroflot Churchville_(Virginia) Accrington_Stanley Agelescape Video_in_print Collective_Soul_Rabbit_(álbum) Chitrellina_chiracahuae Vegavis Abbadia_Cerreto Alcotest Yago_Falqué_Silva Yodobashi_Camera_Co_Ltd. Vt-100 Conjunto_irreducible Woodbury_(Connecticut) Agrelo Ciuvasios Condado_de_Troup_(Georgia) Wola_Pawłowska_(condado_de_Ciechanów) Concord_(Alabama) Van_Cortlandt_Park–Calle_242_(IRT_Broadway–línea_de_la_7ª_Avenida) Abellanosa_de_Muño Verbascum_album Ciclo_sótico Xoan_de_Cangas Comercio_catalán_medieval Acido_alfa_linolenico Agua_fecal Contracción_ventricular_prematura Col_du_Telegraphe Agitación_termica Voortrekker Afurcagobius_suppositus Valdencin Ciencias_quimicas Charlemagne_(Quebec) Colonizacion_de_tierras_nuevas Abazones Chiropotes_utahicki Woodburytipia Vatica_melanoxylon Constelacion_de_Andromeda Airaphilus_corsicus Waray_waray Conducción_de_vehiculos Colinas_de_matobo Clasificacion_de_discontinuidades Churamiti

html map