Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Grupo_parafilético Harold_Dwight_Lasswell Auto-Engano Arcos_Dorados Aterospermataceas Asesino_(juego) Motown_Record_Company,_L.P. Avaris Historia_de_Ceuta Andigena_laminirostris Monarquía_Española António_Manuel_Hespanha Hidroleáceas Montreuil_Bonnin Holandes_de_Pennsylvania Apsar Huixtocihuatl Arquitectura_de_Cuba Montussan Astragalus_lanigerus Atentados_terroristas_del_11_de_marzo_de_2004 Antonio_Quilis_Morales Haplochromis_chilotes Höfen_bei_Thun Area_Metropolitana_de_Concepción Harry_Elmer_Barnes Hernán_Núnez Ayurvedico Athens_News_Agency Anahuac_Nuevo_León Atlas_(canción_de_Coldplay) Atsumu_Ōmura Antonín_Reichenauer Antología_laica Huracan_Norbert Historia_del_pueblo_gitano Heredia_Costa_Rica Hospital_de_la_Pasión_(Ciudad_Rodrigo) Guillermo_Filippo Andrew_Dice_Clay Asuka_Motomura Monumento_de_guerra_de_Kranji Mory Montreuil_sur-Therain Modelo_atómico_de_Niels_Bohr Hipersalivación Anthericum_ericetorum Hernan_Marquez Mitologia_germana Andres_Ibañez_(provincia) Monomma_incisum Ardi_Beltza Mordellistena_sumifubra Guañacagua Mordellistena_corporaali

html map