Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Joseph_de_jussieu Ka_28 Jose_Campo_Pérez Jeu_Azarru Liebenwerda Jorge_Cadete José_María_Aleman Jaromír_Blažek LR_Velorum Lijoslavl Leónidas_Stadnik Juan_Fernández-Campero Lindner Juaristi L_E.X. Janville_sur-Juine Juan_Antonio_Sanchez_Franzón Lake_Success_(Nueva_York) Invasion_de_Granada Lengua_bulgara La_leyenda_de_La_Mancha Jose_de_Salamanca_y_Mayol LAPTV La_filosofia_Perenne_(ensayo) Lago_Enriquillo Krafla Janine_Butcher Jihlava Iván_Turguénev Kickbol Karma_Sudaca Juan_de_Arce_de_Otálora Ivan_II_de_Moscú Lenguas_caucasicas_del_noroeste La_Rosa_y_La_Espina Intendente Jaime_Botin Islas_Bense Jean_Baptiste_Boisduval Lango-Lango Intel_8086 Itzcuauhtzin Jeremy_Pargo Lipocarpha Kerprich_aux-Bois Lenguas_nilóticas_orientales Jabalí_vietnamita Lista_de_quesos_asturianos Kuhnistera Jane's_F-15 Lee_Donghae Jose_Palafox Julius_Michael_Johannes_Maggi Juanjo_Dominguez Iris_Adriana_Mora_Vallejo

html map