Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Manihi María_Álvarez_Pontón Private_Media_Group Gobierno_de_Cataluña_2003_2006 Lucas_António_Silva_de_Oliveira Primera_División_de_Espana_2005/06 Lommoye Malapterurus_murrayi Ras_Lanuf Marie_de_Rabutin_Chantal,_marquesa_de_Sevigné Lolium_temulentum_var_multiflorum Provincia_de_Léraba_(Burkina_Faso) Manéhouville Presa_Humaya Qatari Promotor_mínimo Luis_Jeronimo_de_Ore LoopTroop Majagual Miguel_López_(musico) Premios_Nacionales_del_Deporte Maisonnave Rapsodia_húngara_n.º_2_(Liszt) Los_Abuelos_de_la_Nada_(album) Premio_Nacional_de_Dibujo_y_Grabado_de_Venezuela Mijail_Iosifovich_Gurevich Lumpia Metrosexual Pseudomicrocara_picta Mamas Región_antartica Marta_Bach_Pascual Lophiola Los_Alamos_Scientific_Laboratory Marta_María_Pastor Maeser Puig_d'agulles Melancio Quequé Louis_Proust Raul_Alejandro_Padilla_Orozco Rayaces Raida_Cóndor Miguel_Augusto_Prince Gomphrena_dunaliana Los_hombres_saben_los_pueblos_marchan Principe_de_Acaya Luminismo_americano MOS_KIM-1 Reforma_de_Nikon Luis_Fernandez-Vega_Diego Rally_de_Portugal_de_1990 Microrregião_de_Goiânia María_Moises Marco_Angúlo

html map