Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Viviers_lès-Lavaur Akinori_Iwamura Chrysanthemum_macrocarpum Aira_montana Vinagrillo Abu_qaswara Veiras,_Nora Aldehuela_de_Periañez_(Soria) Abierto_de_los_Estados_Unidos_1971_(individual_masculino) Albuñan ARA_Rosales_P_42 Cipote_de_lobo Coloniense Agua_blanda Abgar_V_de_Edessa Abraham_Emanuel_Fröhlich Chotki Wanda_Gattino Abbeville_les_Conflans Zigomicosis XIII_Distrito_de_Paris Colegio_Nacional_de_EMD_Prof._Atanasio_Riera Clavicula A_37_Dragonfly Abril_de_1996 Varaja_Puraná Club_Atlético_Olimpia_(Minas) Contabilidad_de_gestión Circunscripción_de_Franconia Wulfnoth_de_Wessex Chauvé Compania_Mercantil_del_Chubut Colétidos Zhongsan_Daifu Actividades_Económicas Contactos_del_cuarto_tipo Cleveland_(Utah) Aeropuerto_Internacional_de_Andros_Town Albur_paronomasia Wall_of_sound Vitorear Valcanville Condado_de_Skamania Valdemar_Magnusson Agustin_Fernando_Muñoz_y_Sánchez Zenobe-Théophile_Gramme Abu_al-Hasan_Ahmad_ibn_Yahya_ibn_Ishaq_al-Rawandi Wolverhampton_Wanderers Agron_Granada Cofradia_del_Santo_Sepulcro_y_Santísimo_Cristo_del_Consuelo_(Valladolid) Alberto_de_Vercelli Cohors_XXIIII_Voluntariorum_civium_Romanorum Chip_RAM Abanilla Wendell_Phillips

html map