Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Valerio_de_la_Cruz Citroen_Traction_Avant Zoológico_de_Avilon Vuelo_402_de_TAM_Linhas_Aéreas Yellow_(canción_de_Coldplay) Vero_(Córcega_del_Sur) Viva_Mexico Abacederistas Agustin_Ruiz_de_la_Pena Verónica_Llinás Vuelta_a_la_Tierra_(Código_Lyoko) Comeback Zafrón Ada_Aimée_de_la_Cruz_Ramírez Adolf_A._Pascher Agrostemma_githago_var._nicaeensis Wrapped William_A._Foley Wahlern Zaghloul_El-Balshi Al_Wakashi Acusación Cleré_sur_Layon Commando_(videojuego) Verjneadagum Abū_Bakr_Muhammad_ibn_Zakarīyā_al-Rāzī Virgen_de_Sanjuanita_de_los_Lagos Adrián_Néstor_Domenech Chascarra Concha_Buika Volkswind Chepe_González Chenque Aeropuerto_de_Oslo-Rygge Cogn Consejo_de_Seguridad_Nacional_(Chile) Al-Mugrib_fī_hula_al-Magrib Constitucion_española_de_1978 Zut Voy Venlo Agave_angustifolia Veinticuatro_de_Mayo A_la_Revolucion_en_un_dos_caballos Variedad_compleja Aeródromo_de_La_Matilla Conflicto_congelado Yakovlev_Yak-52 Cleveland_Metropolitan_School_District Vlatko_Marković Charles_J_Fillmore A_Pobra_do_Caramiñal Alejandra_de_Sajonia_Altenburg_(Alejandra_Iosifovna) Abujones XIX_edición_de_los_Premios_Goya

html map