Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Aldo_Bernucci_Diaz A_p_br Xabier_Castillo_Aranburu Zabulon Viñedos_más_altos_del_mundo Claudia_de_colombia Aldeia_da_Ponte Vauclerc Virgen_del_rosell ASCII_Entertainment Consciencia_mas_alla_de_la_vida Yuscarán Cocina_mongola Voxelización Vidnoe Acido_gamma-aminobutirico Acer_tataricum_var._incumbens Zóser Cine_Víctor_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Willard_Christopher_Smith,_Jr Cistella_(Gerona) Abderramán_IV Aceituna_(Caceres) Chihirin_(Raión_de_Berezivka) West_Wickham Vidi Valleruela Clima_en_Espana Vieux_Fumé Acta_sanctorum Adelaida_de_Schleswig_Holstein_Sonderburg-Glucksburg Cintas_magneticas Comarca_de_noya Clasicas Vezin-le-Coquet Valparaiso_(comuna) Afrixalus_fulvovittatus Chuck_Grigsby Vergüenza_publica Chiry-Ourscamp Victor_de_la_Serna Varengeville_sur_Mer Valle_de_Esdrelon Concejo_de_Bedoya Waká Villachica Zujar_(Granada) Chebsey Adelantar Vilafant_(Gerona) Compromís_per_València Whitakers Aegus_lunatus_pontianakensis Zenit_(satélite_espía) Comunidad_Urbana_de_la_Metropoli_de_Lille

html map