Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Casi_legal Catalogo_tematico Boissey-le-Chatel Belvis_de_Monroy_(Caceres) Berruga Castellet_de_Perpinán Bagdad_Rap Barleria_prionitis_subsp._ameliae Carnival_Of_Souls Billabong_(poquer) Cernay-en-Dormois Caltech Bill_Nye B5 Barrio_de_San_Miguel_(Jerez_de_la_Frontera) Caparrón_pinto Cadáver Carlotta_Case_Hall Censores Carlos_Federico_de_Cleveris Cañon_cuáquero Baja_Borgoña British_Chiropractic_Association Campana_(Buenos_Aires) Camarasa-Fontllonga Barco_pesquero Campeonato_Europeo_de_Tiro_en_10_m_de_2009 Beren_de_Gondor Canton_ferroviario Catedral_de_Saint_Gatien Broto_(Huesca) COS Cardiocrinum Casademont_Girona Carlos_Daniel_Tomeo Año_495_adC Campo_Municipal_de_Deportes_Nuestra_Senora_de_la_Caridad Carvilia_saussurii Barrio_de_Nervión_(Sevilla) Bromus_elatior Barleria_coriacea Bandera_de_Magangue Bagnols-sur-ceze Breaking_Out_Is_Hard_to_Do Barbotina Batalla_de_adrianopolis_(1254) Bartolomé_masó Campos_de_color Cereus_reductus Balada_blues Breakfast_at_Tiffany's_(película) Castillo_Ōgaki Barlia Catecismo_de_la_Iglesia_católica Bueras_(Cantabria)

html map