Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Doctor_House Cálculo_(derivadas_y_diferenciacion) Demetrio_I_de_Bactriana Cool_Edit_Pro Doble_desintegración_beta DPG David_M._Raup Domingo_Santa_Cruz_(desambiguación) Copa_de_la_UEFA_2002-03 Alicahue Drinker Crouttes_sur-Marne Echinocactus_vaupelianus Alytinae Domgermain Dalzell Copa_del_Mundo_(futbol) Cuerda_(geometria) Cristian_Correa Doble_Verdad Crisis_mundial_de_los_alimentos_de_2007_2008 Cultura_hebrea Desmond_Dudwa_Phiri Cézan Coronel_Sponsz Culantrillo_bastardo Edinburgh_Trams Diospyros_sapota Día_Mundial_de_la_Diabetes Eckartia Departamento_de_Concepción Distrito_Escolar_Independiente_de_Texas_City Cupedidae Ana_garcía_obregon ETB3 Cordillera_de_vilcabamba Detective_por_Error Daiitoku_Myo-ô Allmannshofen Don_Dionis Dayman EcoBici Copa_Chile_2008/Verano_2009 Daniela_Alves Alois_Hitler,_Jr. Alfonso_Lessa Edad-mamifero_Santacrucense Criba_generalizada_sobre_el_cuerpo_de_los_números Cyathula_officinalis Creo Amazona_pretrei Dipsacus_divaricatus Diether_de_la_motte Distrito_de_Copani Ana_y_los_7

html map