Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

CMRB Carlos_M_Ramirez Bahía_Paz Carlos_de_Habsburgo_Lorena_y_Borbón Bongocero Buro_Politico_del_Comite_Central_del_Partido_Comunista_de_China Año_1979 Caladium_xanthorrhizon Blacé Castillo_de_Montagut_(Sant_Julià_de_Ramis) Berizu Castell_de_hostalric Central_térmica_de_Cartagena_-_Gas_Natural Catarpe Brocadia_anammoxidans Campeonato_de_Fútbol_del_Este_de_Asia_2003 Campos_dos_Goytacazes Bidasoa-Txingudi CF_Tucanae Boyd_Hoyland Celta_B CYEG Bartolome_Salvá_Vidal Casa_de_juan_pariente Castillo_de_Alcudia_de_Veo Bercloux Calyce_fulva Carex_multicostata Bahia_de_La_Habana Bayern-München Celosia_japonica Calendario_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Turín_2006 Cesar_Jimenez Cerro_del_Fuerte Blumenau_Stadium Bluthochzeit Brotte_les-Ray Bodö Celulas_B Carnasial Beaumont_Pied_de-Bœuf Batalla_de_Yavin Campeonato_Europeo_de_Judo_de_1966 Barzan_Ibrahim_al-Tikriti Badr Balneario_Atlántida Carnavales_de_Badajoz Cantón_de_Saint_Maixent-l'École-1 Bola_de_billar Bill_Cody_Jr Barocco_sempre_giovane Between_Order_And_Models Castelo_Viegas Berenike Baniano

html map