Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

John_Ljunggren Junta_Consultiva J_Checa José_David_Toro_Ruilova Javea L.C.R.Smyth Jose_Maria_Valverde José_Campo-Arana José_Apolinar_Saravia Joanne_Murray Instituto_de_Ciencias_Fotónicas Joaquín_Morales_Solá Lachaussee-du-Bois-d'Écu Joseph_Leo_Mankiewicz Linguizzetta La_Concepción_(Nicaragua) Lenguas_tallán Jefferson_Soto Juan_Varela_Simó L.D.Pryor La_Sexta2 Jerónimo_de_Rueda Letonia_en_los_Juegos_Olímpicos Jardín_de_Minerva Juegos_Panafricanos_de_1991 Jorge_Frei John_Henry_Schwarz Lidya_Lopujova Kolle JCPenney Johann_Straubinger Leopoldo_Milà_i_Sagnier Kungliga_Tekniska_Hogskolan José_León_Domínguez Jinmeiyo_Kanji Laser_en_Urologia Instituto_de_Matemática_Aplicada_M._V._Kéldysh Kelly_Ridge_(California) Jardin_renacentista_de_Don_Diego_de_Castejón José_Humberto_Eslava_Caceres Lasiopodomys_fuscus Jarno_Trulli Kyocera_Mita_España Karl_Heinz_Rummenigge Kai_Owen Kirk_Kerkorian Jefe_de_gobierno_del_distrito_capital José_Luis_Zorrilla_de_San_Martin Las_Gemelas_Botero La_Cárcoba_(Cantabria) Integral_multiple Juegos_de_la_Mancomunidad_de_1974 Leptureae Leyes_de_Ayllón La_Casona_(Reinosa)

html map