Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Get_The_Gringo Río_Pedroso Imperio_durrani Inmunosupresión Fútbol_en_Bosnia_y_Herzegovina Ilustración_(arte) Un_poco_de_amor_(canción_de_Edurne) GCRV_5425 Municipio_de_Richland_(condado_de_Miami,_Kansas) Iniesta_(desambiguacion) Municipio_de_Jonathan_Creek_(Carolina_del_Norte) Utricularia_velascoensis Gemidos_de_placer Municipio_de_Barkers_Creek_(condado_de_Jackson,_Carolina_del_Norte) Tutear STP_Santiago Imanol_Ordorika_Sacristán Municipio_de_Chester_(condado_de_Lake,_Dakota_del_Sur) Gallúa Ruth_Lorenzo_Pascual Tribunal_Internacional_Criminal_para_la_ex_Yugoslavia Ruptura_Stalin-Tito V.L.C. Geodrassus Municipio_de_Polk_(condado_de_Taylor,_Iowa) Geraldo_Calabria_Lapenda Gilbert_(Minnesota) Municipio_de_San_Marino Go_West!_A_Lucky_Luke_Adventure Ikue_Ohtani Roubaix Tusígeno Iglesia_de_San_Agustin_el_Viejo_(Soria) Gira_por_Alemania Reserva_del_Regajal_Mar_de_Ontígola Rockingham_(Georgia) Universidad_de_Comillas Unión_de_Partidos_Comunistas_-_Partido_Comunista_de_la_Unión_Soviética Gobernador_Udaondo Tres_minutos Rivulus_uroflammeus GCRV_5425 Geum_chiloense Iglesias_de_la_pequena_Polonia Témiscaming_(Quebec) Museo_Alfercam_(Avilés) Iglesia_de_Suarbol Religión_en_la_ciencia_ficción Iglesia_de_Sant_Mateu_de_Vall-llobrega Trichuriella_monsoniae Río_Grande_do_Sul Rubén_Sosa_Ardaiz Robert_Lawson_Shaw Universidad_Nacional_del_Noroeste_de_la_Provincia_de_Buenos_Aires GEB

html map