Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Priya_Rai Martin_Prado Pro-forma Luisa_Gonzalez Primera_Partición_de_Polonia Gorbea M-41_Walker_Bulldog Mike_D_Harris Maes_Titianus Lutjanus_mizenkoi Malito Luis_Pouthier Los_nueve_libros_de_historia Puerta_de_la_Misericordia Maitê_Proença Marcos_A_Morinigo Problemas_retorcidos Migracion_vertical_diaria Master_Fighter_II Majueleta Martin_Costabal_Llona Luis_Enríquez_de_Guzman,_conde_de_Alba_de_Liste Primula_thomasinii Loves_Park Mentha_aromatica Real_World/Road_Rules_Challenge_El_Infierno Granate_(mineral) Lonchophylla Marcos_Rodríguez_Fernández Premios_de_Britney_Spears MediaLab_Prado Louis-Eugène_Bion Luciana_de_Rochefort Malcolmia_littorea Manuel_de_Oms_y_de_Santa_Pau_marques_de_Castelldosrius Quinto_Centenario_del_Descubrimiento_de_America Manizalenos RAR Queso_Mahon_Menorca RWE_Dea Mariya_Abakúmova Mato Marimar Mensajes_de_san_juan_del_rio Mapas_Autoorganizados_(RNA) Gracemont_(Oklahoma) Rango_de_la_matriz Marilyn_Burns Gojira Provincia_de_Mondol_Kiri Grado_(teoría_de_grafos) Martín_Jáuregui Randia_jamaicensis Proteína_G_(desambiguación) Micael_(nombre)

html map