Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Náilon Pedro_Jose_Escalón Paranasoona Porgy_and_Bess Paisaje_vitícola_de_la_isla_del_Pico PR:CAL Penya_del_Moro Parque_natural_Kopacki_Rit Neuropsicofarmacología Pal_Waaktaar_Gamst Pared Pop!_Treasure Poder_judicial_de_España Playa_Santa_Catalina Partido_Liberación_Nacional_(Costa_Rica) Pierre_Moerlen Nadie_es_perfecto_(álbum) Nouziers Polirreacción Oscar_von_Sydow Pedro_Fernández,_Elviña Nunorco_Grande Peseta_Espanola Norte_de_la_Bahia_(Area_de_la_Bahia_de_San_Francisco) Noemí_Kazán Otocyón Parque_Nacional_da_Tijuca NGC_166 Porrón_moñudo Periodo_Ectásico Paco_el_Flaco Nueva_Zelanda_en_la_Copa_de_las_Naciones_de_la_OFC_2004 PSLA NAIQ Notropis Pont_Sainte_Marie Palpoxena_nigricollis Porosidad_del_suelo Parque_Histórico_de_Kamphaeng_Phet Paul_Yester Pachychilon_pictum Ngen-repu Pasto_amargo Ortosia_(luna) NGC_378 Obermodern_Zutzendorf Nuez_de_cola Nervio_troclear_(IV) Pampilosa_de_espinas Nombres_islandeses Paria_(racismo) Notoxus_campus Pablo_Saucedo Onofre_Agustín_Marimón PETCO_Park

html map