Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Desastre_del_Transbordador_Challenger Dapsona Almaceda Dendra Dia_del_tentáculo EBSCOhost Domingo_Guzmán Dimona Distrito_de_Puente_de_Vallecas_(Madrid) Aleksandr_Kudriávtsev Dmitriy_Muserskiy Dinastía_guptá Amerika_Bomber Direccion_General_Impositiva Dicerospermum Domnon_lès-Dieuze Amapola_maritima Distrito_Judicial_del_Cusco Dactylorhiza_incarnata_var_latissima Deierri Alibertia_acuminata_var._obtusiuscula Edificio_Verizon Dezize-lès-Maranges Alexis_Felix_Jeanjean César_Gómez Amphoe Doncaster_Rovers_F.C. Dactylispa_approximata Delegación_Tláhuac Diana_Dors Criogenico Copa_ASOBAL_2004 Ana_de_Bohemia_y_Hungria Cultura_Andronovo Distrito_de_Kween Do_not_feed_the_trolls Crocus_insularis Desafinación_musical David_de_Donatello Alucard_(Castlevania) Desfibrilador_automático_implantable Cuarentenal Djibouti_o_Yibuti Distrito_de_Mafeteng Alonso_de_Aragon Daniel_Rivera_(cantante) Desempleo_en_Estados_Unidos Coqui_Navarro Corticarina_wittmeri Alstroemeria_fluminensis Distrito_de_San_Luis_(Cañete) Cristián_Le_Dantec Alpinieae Cámara_Leica Cryptocephalus_pallifrons

html map