Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
ElicheFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Out_Of_Frequency Novela_de_formación Opus_Dei_Normas_de_vida_usos_y_costumbres Pedro_Ñancupel PCA Palas_de_Rey_(Lugo) Politécnico_de_Turín National_Board_of_Review Organyà_(Lérida) Organización_No_Gubernamental Nottingham_(desambiguación) Penón_de_Gibraltar Panteón_de_San_Fernando Ossip_Zadkine Peter_Godfrey Nurken_Abdirov Ocimum_majus Podgórze Once_(desambiguacion) Plotsk Piedrabuena_(Tucumán) Portugués_de_la_costa_norte Ocupación_de_Dinamarca_por_la_Alemania_Nazi Pomacentrus_geminospilus POJO Penultimo_dia Pentatlon_moderno_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Moscú_1980 Northwind_(Album) Omaha_Ak-Sar-Ben_Knights Oktiabrski_(Kurganinsk,_Krasnodar) Países_Exportadores_de_Petróleo Peugeot_407_SW Parapholis_incurva_subsp._longiflora N_I.T. Palacio_de_los_sora Myriam_Palacios Parque_Nacional_Khao_Lak_Lamru PZL_P_11 Nepaco Poterium_delortii Pityopus_californica Orbita_Terrestre_Baja Península_del_Alacrán Ortro Phytotaxa Paloma_Efrón Pazzi Nefty_Sallaberry PEV Máscara Método_geofisico Obrajillo Myostoma Ononis_picardii Nunak |
html map |