Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Lake_Lakengren_(Ohio) Iris_fragrans Katherine_Hepburn Joseba_Azkárraga La_batalla_de_Caen James_Brittain Jabrail Kim_Jong-il_(desambiguación) Kolnarena LaTeX Kawata_Taeko Jim_orourke Limnonectes_grunniens Kappa_Persei Jorg_Buttgereit Krasne_(Raion_de_Tarutyne) La_Maquina_De_Hacer_Pajaros Institut_d'Estudis_Ilerdencs Iselma_erythroptera Limpiadores Isabel_de_Borbón,_duquesa_de_Borgoña Ligustrina Lanova Jose_Luis_Garcia_Delgado Julio_Rodríguez_Reyes Lison Jihad_Islamica Lauchea John_Connolly Liga_de_qatar Ixia_chinensis Intertitulos Lista_de_concejos_de_Asturias_por_poblacion La_Ciénega José_Gabriel_Ortiz La_Oroya Lasiostyles Julio_Mañón Johann_Gottfried_Bernhard_Bach José_Natividad_Macías Jaime_de_Guzmán_Dávalos_y_Spínola Lavandula_latifolia_var_tomentosa L'Orfeo_favola_in_musica Islas_Virgenes_Espanolas Joseph_Friedrich_Nicolaus_Bornmüller Licenciatura_en_Ciencias_en_Salud_Pública La_Tercera Interpretacion_de_Copenhague Licuefacción_(desambiguación) Lago_Arajléi Lista_de_Eventos_de_UFC Lista_de_Portaaviones_de_Rusia_y_la_Unión_Soviética La_Riera_(Asturias) Lagares_entre_las_viñas Jorge_Fleitas_(Guardameta)

html map