Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bajo_Renacimiento_en_España Batolito_Costero_Peruano Breuches Caltha_guerangerii Cedral_(San_Luis_Potosi) Capsella_brevisiliqua Callispa_maindoni Cantharis_pallidithorax Campeonato_Mundial_de_Baloncesto_Femenino_de_2014 Ceroma_swierstrae Censo_del_2010_de_los_Estados_Unidos Bronx_Park_East_(línea_White_Plains_Road) Bill_Martin Bajo_almanzora Barbarroja Basilica_de_la_Santa_Cruz_de_Jerusalén Chacha Capellán_mayor_de_los_ejercitos Benjamin_Lincoln_Robinson Cat Bicentenario_de_la_república_argentina CTAN Campañas_de_Unión_en_Primera_División Bactriana Carnaval_vasco Carlos_Chavira Catalpa_bignonioides_var._speciosa Borja_Mateo Camino_de_las_tropas Brasiluropoda_andrassyi C_G_Jung Canal_26 Campanula_pusilla_var._tyrolensis Certeza_y_opinión_(filosofia) Bernardo_Llaver CNS4 Cantata_Santa_Maria_de_Iquique_(album_de_1978) Castillo_santa_catalina Bedat_&_Co Biraró Casa_de_los_ovando_perero Bartolomeo_Melia Carlos_Marquez_González Barrio_Parquesol Batuan_(Bohol) Catedral_de_la_Inmaculada_Concepción_(Georgetown) Beta_Lupi Batalla_de_Shizugatake Callista_scortechinii COMT Bacalao_a_la_cazuela Cavalieri_Prato Baillonella Campeonato_mundial_de_raid Centre_Salif_Keita

html map