Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Mr_Bogus Hong_Taiji Ibón_Uzkudun Ardaita Anibal_Ruiz Atentado_de_la_maratón_de_Boston Grindorff-Bizing Andoni_Imaz Austria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Los_Ángeles_1932 Aristogiton_(orador) Armando_Domínguez_Borrás Helio-4 Motociclismo_de_velocidad Asociación_Asiática_de_Atletismo Arrayan_granadino Antequera_(desambiguacion) H.T.Tsai Asamblea_de_Cooperación_por_la_Paz Artur_Krysiak Mortadelo_y_Filemon_-_Agencia_de_informacion Guerra_de_cuarta_generación Anastasia_Romanovna_Zajarina_Yurieva Arco_Iris_Circular Hiperfanilalaninemia II_(album) Armando_Ribeiro_de_Aguiar_Malda Hipnotizador_de_masas Hanif Hoplasoma_annamita Habenaria_psycodes_f._albiflora Guillen_Nicolau Holcus_tenuis Ian_Lowell_Crocker Androlla Mitología_Mochica Ministro_de_la_Presidencia_de_España Helianthemum_apenninum_var._apenninum Mitsubishi_Airtrek Historia_de_las_misiones_jesuiticas_del_Guayra,_Itatin,_Paraná,_Tapé,_Uruguay_y_de_los_guaycurúes Montfermy Ano_1177 Moctezuma_II HM_HM Andy Apteria Astérix_y_la_Traviata Montigny-lès-Arsures Arroyo_yatay Idealismo_(filosofia) Arctic_moves Arenal_de_l'Amorxo Andrei_Lopatov Mundillo Herclavina Arthur_J._Nascarella

html map