Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Club_Social_y_Atlético_Guillermo_Brown Yefrémov Adiós_al_séptimo_de_línea_(serie_de_televisión) Civilizacion_arabe Vilar_do_Torno_e_Alentem Comarcas_históricas_de_Cataluna_Norte Valentín_Belkevich Abulaga Chico_Lagos Confederación_Perú_boliviana Charlotte's_Web_2_Wilbur's_Great_Adventure Villars-sur-Glane Condicion_de_contorno_de_Dirichlet Zosterops_salvadorii Club_Atlético_de_Madrid_(balonmano) Ahrendt Zeferino_Torreblanca_Galindo Compania_de_Guardias_Marinas Club_deportivo_atlético_baleares Afilarmonica_Ni_Fú_Ni_Fá Visitas_oficiales_de_Jefes_de_Estado_y_de_Gobierno_a_Espana_durante_la_VIII_Legislatura Codigo_Civil_de_la_Nación_Argentina Comite_Europeo_para_la_prevencion_de_la_tortura_y_de_las_penas_o_tratos_inhumanos_o_degradantes Veguellina_de_Órbigo Construcción_social_del_cuerpo Vista_de_la_ciudad_de_Zaragoza Condado_de_teba Cienaguita Comunas_de_Ariège Wrath_and_Rapture A_Feedbag_of_Truckstop_Poetry Châtelaudren Ahuejote Comisión_Pontificia_Bíblica Acrocomia_sclerocarpa_var_wallaceana Chirimia_(Mexico) CityBank_Coliseum Ada_E._Yonath Villalube_(Zamora) Abraham_de_Fabert Academia_colarossi Civilización_japonesa Aeroston_Riocoloradensis AT-20 Violator_(desambiguacion) Zacapale Conithorax Adam_Joseph_Copeland Westfield_Fox_Valley Clasificación_de_Concacaf_para_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekin_2008 Vanessa_Jeri Zubiena Al_Kahraba_Football_Club Concejo_de_Seguridad Abhinavagupta

html map