Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

William_Lindon_Travers Alberto_de_Sternberg Walter_Boje Adios_mamá Chateau_d'Oex Columbia_Lions Yemas_de_Almazán Composición_alfa Condado_de_Rio_Indio_(Florida) Cistus_thymifolius Chris_Whitney Yama'a_Islámica_de_Al_Andalus Webster_(Iowa) Circunstancia_atenuante Château-Richer Xyridion_flexuosum Albiez-le-Jeune Víctor_Torres_Jeldes Villamantilla Codice_sinaítico Viaducto_de_Landwasser Cogeces_del_monte Concierto_para_piano_n_º_4_(Rajmaninov) Wilton_(Nueva_York) Adán_cromosómico_Y Valentín_el_gnóstico Clemencia_Velásquez Aimophila_quinquestriata Abu_yahia Xerox Xabier_Davalillo Chinese_Democracy_(cancion) Concepcion_(Antigua_Estación_Central) Adelson-Velskii Vranštica Agrostis_truncatula_subsp._dirieui Zeferino_González_Diaz_Tunón Adalgiso_I_de_Spoleto Acisclo_de_Córdoba Xenopsylla_cheopis What_Do_You_Want_from_Me_(canción_de_Pink_Floyd) Voelfling-lès-Bouzonville Ajo_de_viña Acelerador_de_vulcanizacion Complejo_Olimpico_de_Deportes_de_Atenas Yaguarete_Corá Cisternino Aeropuerto_Internacional_de_Guayaquil Adena_(Ohio) Colonizacion_francesa_de_America Zatanna_Zitana Agricultura_en_la_antigua_Roma Christian_Raab Wood_(Wisconsin) Cnicus_ruthenicus

html map