Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Confederacion_de_los_Verdes_de_Espana Commentationes_de_Leguminosarum_Generibus Common_Reaction Coccinia Alargue_eléctrico Contraloría_General_de_la_República_de_Colombia ZNet Abdelbaset_al-Megrahi Alameda_grupo Consejo_de_la_Alianza_Atlántica Administrador_de_tareas_de_Windows World_Heroes_Perfect Welcome_to_Hollywood Clásico_Tucumano Aeropuerto_de_Río_Mayo Acuario_de_Bangkok Wah Cichlocolaptes_leucophrus Abercr. Cis_fulvipes Voacanga Zahn Consejería_para_la_Igualdad_y_Bienestar_Social_de_la_Junta_de_Andalucía Vannes_le-Châtel Clase_Sierra_(submarino) W3C_XML_Schema Colegio_secundario Zauditu Comision_de_investigacion_del_11_M Clasificación_del_crédito Valsartan Coelomera_parallela Chelydra_acutirostris Concatedral_de_la_Encarnacion_de_Guadix Chatel-Guyon Wunnewil_Flamatt Comunicación_Audiovisual_(Grado_Universitario) Consultoria_Tecnologica Chinle_(Arizona) Aerodromo_Vallenar Connerton_(Florida) Vuelta_a_Castilla_y_Leon Clazomenaes Vízakna Constitución_espanola_de_1808 Yihad_Islamica_Palestina Cheryl_Cole Vāyu_purāṇa Varde_(municipio) Vicente_Suarez_de_Deza Condado_de_Ormsby_(Nevada) W.A._Fitz_Maurice Aborto_en_Túnez Comunicacion_asincronica Weather_Channel

html map