Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Premio_Velázquez_de_Artes_Plásticas Loving_(Nuevo_Mexico) Maja_(hinduismo) Gotardo_de_hildesheim Gonzalo_Nieto_Feliner Lucien_Berland Marija_Gimbutas Microrregiao_da_Bacia_de_Sao_Joao Recuperación_de_Bahia_de_Todos_los_Santos Mihail_Puntov Potnia_Theron Mauricio_Mejia Rania_(desambiguación) Psammoecus_raffrayi Matías_Alustiza Ramón_J._Sénder Preste Marco_Antonio_Calderon_Echemendia Raúl_Alcaino Merumea Luis_Fontana Martín_(Castril) Marcela_de_Ulloa Manticorini Real_Sociedad_Económica_de_Amigos_del_País_de_Valencia Goleta_Guanaco Great_Wall_Motors Marist_Football_Club María_la_Judía María_Bashkírtseva Puente_Ferroviario_Biobio_en_Concepcion Luis_Garay Michelle_Krusiek Marques_de_la_Concordia_Espanola_del_Peru Lycoperdina_castaneipennis Mielero_de_Buru Metro_Ansio Microrregion_de_de_Capelinha Metodo_historico-crítico Ramal_A,_Urbano_S.E. Michel_Baudier Mahani_Teave Provincia_de_carchi Radical_55 Maria_Luisa_Sepúlveda Mampato_Rena_en_el_Siglo_XL Luppe_Violles Los_Pasos Gonzalo_Fernandez_(político) Mauro_Moscardini Gram-negativos Luminaria_(artificio) Raul_Lucini Marie_y_Pierre_Curie Puerto_del_Rosario_(Las_Palmas)

html map