Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Ataxophragmiacea Augusto_Rendon ISO_11783 Ashley_Wilkes HD_188753_Ab Atletismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_Salto_largo_masculino Historia_del_software_libre Himno_a_la_Unidad_Sandinista HD_33262 Angie_Cabrera Arturo_Podestá Hynobius_kurashigei Hera_Hilmar Habitacion_Doble Arequipa Anecrep Mondim_de_basto Minuto_centesimal Ano_1908 Aquilegia_vulgaris_subsp_dichroa Ayaviri Hackleburg HD_181433_c Antonio_Bódalo_Santoyo Houlbec_près_le-Gros-Theil Henrieville_(Utah) Ardilla_coreana Honorable_Camara_de_Diputados_de_la_Nacion Anita_Ellis Ano_1537 Historia_de_la_Universidad_de_Chile Hermandad_del_Stmo_Cristo_de_la_Caridad Himno_nacional_de_Camerún Arnedo_Arena Mocache Hua_Kuo_feng H̱asẖas_ibn_Saʿid_ibn_Aswad Harold_Lloyd_Jenkins Apalache Anemone_quinquefolia_var_lancifolia Archangelica_sativa Hervey_Cleckley Autrey_les-cerre Aulacoderus_multidenticulatus Horrenbach-Buchen Ibn_Darrağ_al_Qasṭalli Heroismo Hermonville Higher_Than_the_Sun Ascium_aubletii Augusto_Larreta Guerra_Olvidada Austrolebias_jaegari Mioceno_Inferior Apeadero_de_Caldas_de_Moledo

html map