Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Incompatible_Timesharing_System Trichosanchezia_chrysothrix Gallego_(desambiguacion) Roger_Brown_(baloncestista_1950) Germán_Giles Roturas_(desambiguación) Romeo_Smith Municipio_de_Mountain_(condado_de_McDonald,_Misuri) Rhosus_(polilla) SAGE_(Semi_Automatic_Ground_Environment) Frontis_de_Périgord Riedeliops_trichinopoliensis Municipio_de_Grove_(condado_de_Humboldt,_Iowa) Muralla_medieval_de_Valencia Municipio_de_Independence_(condado_de_Jasper,_Iowa) Ronald_Garcés Umm_el-Qiwain Rosana_(cantante) Relieve_(geografia) Río_Grío Universidad_Nacional_Experimental_Politecnica_de_la_Fuerza_Armada_Nacional_Núcleo_Tachira Twenty_Years_Of_Jethro_Tull:_Highlights Full_Frontal Municipio_de_Gulich_(condado_de_Clearfield,_Pensilvania) Republicas_populares Municipio_de_San_Marcos Municipio_de_Lansing_(condado_de_Brown,_Dakota_del_Sur) Freedom_(album_de_Neil_Young) Riviera_Beach_(Maryland) Municipio_de_Florence_(condado_de_Stephenson,_Illinois) Fuente_de_chocolate Musculo_pterigoideo_externo República_Islamica_de_Iran Río_Traful Revolución_Nacional_de_Indonesia Glenn_E._Pollard Municipio_de_Van_Buren_(condado_de_Grant,_Indiana) Tumulo_alargado_de_West_Kennet G.E.Linds. Río_Kabal Trois-Rivieres_(Quebec) Rusty_LaRue Revista_Brasilena_de_Derecho_de_los_animales Revelations_of_the_Black_Flame Municipio_de_East_Fork_(condado_de_Williams,_Dakota_del_Norte) Museo_Arte_Público_de_Madrid Tulipa_segusiana Rio_abaucán Ricardus_M._Haber Tutti_Frutti_(programa_de_TV) Ria_de_Corme Fuerzas_Armadas_Israelies Gastón_de_la_Cerda_y_Sarmiento Gastronomia_del_Peru Tuxtla_Gutiérrez_-_Chiapa_de_Corzo

html map