Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bullou Bandera_de_Río_Negro Carlos_Gorostiza Banyeres_del_Penedès Burr_Oak_(Míchigan) Campeonato_Europeo_de_Natacion_de_1962 Bernard_Germain_Étienne_de_la_Ville-sur-Illon_conde_de_Lacépede Carlos_Casamiquela Capitanya Bursa_patagonica Bhīshmá Cebolla_escaloena Campeonato_de_Escocia_de_Rally Casa_Pauly Blanca_Álvarez_González Broken/id:1984190 C_O_E Catedral_de_Lima Boardwalk_Hotel_and_Casino Carenidium_concolor Blaze_The_Cat Bisilabo CAF_Modelo_Comun_de_Autoevaluación Broken_Mexico,_D._F. Basílica_de_San_Zanipolo Cardiomiocito Bye_mamá Beavis_&_Butt-head Característica_Universal Callitris_intratropica Boken_Ō_Beet Beauregard-vendon Candiles_Uriangato Barry_Windsor-Smith Binominal Batalla_de_Puentesampayo Carlos_Arroyo_(futbolista) Calle_104_(línea_Jamaica) Centro_Cultural_Modesto_Tapia Bulevar_Propios Ballet_cortesano Beilschmiedia_obtusifolia Bonbon Capilaria_negra Baba_Nobuharu Capitania_General_de_Venezuela Basílica_de_la_agonía Calanthe_gebina Callionymus_lyra CAPEL Bill_and_Peter's_Bogus_Journey Centro_Comercial_Larios_Centro Castel_de_Cabra_(Teruel) Cascada_del_Gualton Bombacha_gauchesca

html map