Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

El_rey_Escorpion_(Faraon) Errico_Malatesta Facultad_de_Quimica_(Universidad_de_Murcia) Estonia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Garmisch-Partenkirchen_1936 Francisco_de_Alvear_y_Gomez_de_la_Cortina El_Carmen_de_Viboral F_C_Tokyo Estación_de_Los_Rosales Estación_de_Guadahortuna Estación_Martín_Coronado Festuca_megalura El_Quintón Expand Engine_Sentai_Go_onger Eras_del_Japón Elimia_alabamensis El_libro_de_los_cuentos_perdidos Entorno_de_consola El_Morche Filoestuche Francisco_Javier_Fernandez_Álvarez Elecciones_al_Parlamento_Europeo_en_Portugal_(1999) Forbidden_(película) Elecciones_a_la_Asamblea_de_Madrid_de_Mayo_de_2003 Español_que_se_habla_en_Yucatán El_Brazo Estación_San_Francisco_Solano Etia_nguti El_Informador_(Venezuela) Estructura_cristalina Fernando_Alonso_Barahona Ella_y_Yo Fourc. Estación_de_Montigalà-Lloreda Felicitas_Guerrero Formica_di_Burano Estilo_de_Nueva_Jersey Estacion_de_Simancas Esperanca_(Arronches) El_Montmell Francisco_Garcia_(baloncesto) Enfermedad_de_Besnier-Boeck Elecciones_Autonomicas_Gallegas_(2009) Euphorbia_polygalifolia_var_minorifolia Estadio_de_la_Liga_Deportiva_Cantonal_de_Echeandía Estación_Maipu Ferrocarril_Domingo_F_Sarmiento Exposición_Internacional_de_Jerusalen_(1953) Fennecus Florencio_Delgado_Gurriarán Estación_de_ferrocarril_de_Ulán_Bator Federacion_asociaciones_de_periodistas_de_españa El_Casar_(Metro_de_Madrid) Espot Forciolo

html map