Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Libro_II_de_los_Macabeos Isla_de_las_Gallinas Jon_Jones Leopold_Auenbrugger Javier_Gorroño Jose_Luis_Morales_Paredes Juan_Moron Juniel Leek_(Staffordshire) La_escalera_del_divino_ascenso Klemens_Wilhelm_Jacob_Meckel José_Enrique_Carrera La_Renaudière Laura_Nieto_Oliver Joel_&_Ethan_Coen La_Senia_Cenia Liga_ACB_2007-08 Jaime_Huélamo_Huélamo La_Virgen_el_Niño_Jesus_y_Santa_Ana_(Leonardo) Jose_Demaria_Vazquez_"Campua" Lincoln_City_F.C. Jeronimo_de_Benavente Le_Cannet_des-Maures Jean_Luc_Gréau Les_Étangs Lenguas_de_Temotu Itueta Kosmos_211 Joaquin_López-Dóriga_Velandia Liparidae Lira_de_Ur Japanología Iosif_Petschovschi Joaquin_Espin_y_Guillen Interestatal_95_(Delaware) Jesús_María_Rodríguez_Román Kelvin_(unidad) Judo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Londres_2012_–_Menos_de_52_kg_femenino La_peña_de_los_Parra,_vol._I José_María_Mendiola Javerlhac-et-la-Chapelle-Saint-Robert Jose_Luis_Pécker Lake_Fenton Leopoldo_Raúl_Moreau Jack_S._Kilby Intendente_de_provincia Ke_lâng_chhi Irina_Antónenko Janet_Mock Joe_Public_F_C Joseph_Armitage_Robinson Ivan_Sergeyev Juan_Álvarez_(historietista) Jardín_Botanico_de_la_Universidad_de_Tirana Jose_Antonio_Díaz_Pelaez

html map