Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Těsin Reinita_de_garganta_naranja Municipio_de_Cherryhill_(condado_de_Indiana,_Pensilvania) Municipio_de_Green_(condado_de_Mecosta,_Míchigan) Río_Lodar General_Prim Tres_Cruces_y_Valle_de_Kosñipata Fresno_negro Fuenterroble_de_Salvatierra Ilya_Volkov Unión_Centrista Municipio_de_Franklin_(condado_de_Clare,_Míchigan) Geronimo_de_la_Concepcion Inception Respiratory_Care Rodnikóvskaya Iglesia_de_Santa_María_de_Rilán Ieridá Troisvierges Gap,_Altos_Alpes Roberto_i_de_dreux Gimnasiarquía Fulton_(Alabama) Ikeda_Shūichi Gnome_Rhone Revolucion_radical_de_1905 Félix_Rozanski Municipio_san_rafael_de_onoto VDPAU Museo_Curtis Russula_aurea Iglesia_de_Santa_Eulalia_(La_Loma) Rosieres_en_Santerre Imperio_Hispano-Portugues Galeodes_lindbergi Municipio_de_Ridgebury_(Pensilvania) USS_Eastport_(1862) Imerinorchis Támara Indios_cheyenne Fuerzas_Armadas_de_España Glucosilceramida_transferasa Gene_Roddenberry Reviews_New_Age Uwa_(Ehime) Gignat Trizay_Coutretot_Saint_Serge Ricardo_Segundo_García Túnez_en_los_Juegos_Olímpicos Félix_Galvan_López Giordan_Harris Fuerza_Aerea_de_Suecia Rikitiki_&_Merendeque Ribeirão_Cascalheira Rockefeller

html map