Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Juan_Jackson Levi7as:_Código_Sacerdotal Isla_de_San_Pancracio Jose_A._Benjumeda_y_Fernandez Linares_del_Acebo Jejosephia_pusilla Ley_Avellaneda Joan_Armet Legislacion_civil Liberación_de_Ladysmith Justin_Rigali Kye_Sun-Hui Jose_Maria_Perez Klonoa_Wii Le_Bardon Kabushiki_gaisha Literatura_hispano-negroafricana Land-Rover Kirchberg_(San_Galo) Jose_Antonio_Corrales_Gutierrez Juan_Ignacio_María_de_Castorena_y_Ursúa_y_Goyeneche Las_Ruedas_de_Enciso Lago_salado_de_Lárnaca La_Selle_en_Cogles José_Ortega_Lara Isla_Pedro_Montt José_María_Álvarez_Prado José_Joaquin_Pérez Jose_María_Cano Intereconomia_TV La_mascara_de_la_muerte_roja Lamar_Green Libreria_Lello_e_Irmão Las_chicas_de_oro Isla_Charron Leo_Rouanet Liu_Xin_(cráter) Linea_L122_(Interurbanos_Madrid) Italia_(Epcot) Legion_austro-húngara Leoncel Korsakova Juan_de_Bustamante Javier_Sagarzazu Jean_François_Paul_de_Gondi Jon_Robert_Holden La_gran_banista Jean-Daniel_Padovani Irving_S_Reed Jose_Amaya Julio_Caro Julio_Alberto_Zamora Israel_Aerospace_Industries_Searcher_Mk.II Joaquin_María_López_y_López Jason_Smith

html map