Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Ponte_Vecchio Método_de_Broyden Partido_judicial_de_Tui Museo_de_la_Vid_y_el_Vino Pinocho_(película) New_Effington_(Dakota_del_Sur) Pez_banjo Ononis_spinosa_subsp_legitima Orneas Nucleo_del_predicado Partido_Revolucionario_de_Unificacion_Nacional No_mires_atras_(Heroes) Nichijou Orientación_espacial Pascua_dolorosa Nodina_striopunctata OutRage! Phedimus Piedras_(album) Og_83 Neobisium_helveticum Ojos_compuestos Plaza_Montenegro Odonteus_alabamensis Patricia_Alejandra_Palmada Pasaporte_al_infierno Planta_junquera Palito_Ortega Plaza_de_Basilio_Paraiso Nathan_Watts Po_(kana) Plan_para_una_Segunda_República_Argentina Neuvelle_les-Cromary Parapetí Platyclinium Museo_de_Malaga Peliosis_reumática Paz_de_Leoben Operación_Alsos_Ruso Nepvant Point_of_No_Return Museo_Jesus_Soto Oncidium_ghiesbreghtianum Naufragios_históricos_en_Mexico Orientocreagris_syrinx Museo_Nacional_Ferroviario Oid,_Mortales Pinus_attenuata Phil_Ochs Neuvy_en-Sullias Nicolás_Muñoz Podole Pablo_Chavarría Nanomantis_yunnanensis Nubes_mesosfericas_polares

html map