Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Ceanuri_(Vizcaya) Casa_Torre_Galarza Cantón_San_Miguel_de_Urcuquí Cerdo_hormiguero Cayo_Santiago Bell_helicopter_textron Buten-2-al Carla_Rudi_Medina_Villareal C_Velorum Caravagista Canindeyu Baçal Cayenne_(desambiguacion) Cellana_stellifera Cabruagenigos Buen_pastor_(Biblia) Chadileuvú Bromus_carinatus Bicorona Azufaifo_de_Tunez COM Celtis_tala_var._tala Barrio_Universitario_de_Concepcion Castillo_de_Requesens Chamagnieu Castillo_de_Dona_Blanca Cantón_de_Argeles-Gazost CYLC Blechum_linnaei Bing_(pan_plano_chino) Campeonato_ecuatoriano_de_fútbol_2009 Beniparrell_(Valencia) Barrio_Jocolí_II Bo._Pueblo_(Rincon) Bayamon_fc B2g Calle_46_(linea_Queens_Boulevard) Canton_de_Bordères_Louron Carlos_Ruano_Llopis Barig Breckenridge_(Misuri) Brycinus_luteus Bion Birger_jarl Boloria Catalina_(nombre) Carol_Zardetto Bluyin Billete_de_un_quetzal Bandera_de_Samoa_Estadounidense Boadilla_del_Monte_(Madrid) Castellanismo_(politica) Año_1083 Bunomys_chrysocomus Canopus_(estrella)

html map