Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://swiat-kobiet.pl/sukienki-bershka-z-wyprzedazy/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://swiat-kobiet.pl/najmodniejsze-sukienki-na-wesele-trendy-2019/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://swiat-kobiet.pl/sukienki-olowkowe-ponadczasowy-klasyk/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Aeropuerto_Municipal_de_St_George Academia_de_Ciencias_de_Gotinga Vapor_Lautaro Alain_Rolland Aeropuerto_de_Ercan Zambroncinos_del_Paramo Williams_(Oregón) Vilanova_i_la_Geltrú_(Barcelona) Velvet_Donkey Academia_nacional_de_ciencias_de_cordoba Continuación_bizantina_arábica Clasificación_de_Conmebol_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_Playa_de_FIFA_2009 Vésper Acerronia_Polla Viajes_por_el_Scriptorium Climas_de_montaña_en_España Agustin_Pomposo_Fernandez_de_San_Salvador Alcay-Alçabehéty-Sunharette Conspiracion_de_los_machetes Actinidia_chinensis_var_deliciosa Ymir_(Marvel_Comics) Aguilar_(Colorado) Administracion_nacional_de_educación_pública Vincenz_PrieBnitz Vicente_Miró Condado_de_Beaufort_(Carolina_del_Sur) Conflicto_civil Concha_de_Oro_a_la_Mejor_Pelicula Confederalista Chaz. Al_Marj Acula_(Veracruz) Videojuego_de_rol_multijugador_masivo_en_linea Alcolea_de_Calatrava Victor_Tołkin Alberto_Saavedra Consejo_de_Ministros_de_Espana_(II_Legislatura) Zacate_de_guácana Cilindro_de_Nabonido_de_Sippar Valsalobre Claudio_(nombre) Ciclotornidos Club_Atlético_Huracán_de_Ingeniero_White Congratulations_(canción) Vuelo_571_de_la_Fuerza_Aérea_Uruguaya Combate_de_Gualeguay Cite_de_Carcasona Cissus_argentea Adoracion_nombre Cine_del_sud-este_asiático Weebly Coatzacoalcos_(municipio) Ya_soy_tuyo_(álbum) Ciclamino Condecoración_Papal

html map