Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Chamaesyce_berteroana Cachupino Carmen_Martin_Gaite Bryan_Sykes Bardana_mayor Catapucia Bernón_(abad_de_Cluny) Cayo_Elbow Bill_monroe Batalla_de_Biobío Castillo_de_Nogueirosa Carlos_Ignacio Birds_(canción) Cantar_de_Mio_Cid Bellvei_(Tarragona) Baja_resolucion CPPUnit Castell_de_ferro Carles_Planas_Antolínez Barú Battle_For_The_Sun C-415 Cestrum_bourgeauianum Batalla_de_Vélez-Malaga Bound_Brook Calamintha_officinalis_f._boveana Brian_Baloyi Benfica_de_Castelo_Branco Berenice_syra Capitulos_de_Malcolm_in_the_middle Botajacion Benifaio_Benifayo Bernh Batalla_del_Sauce_(1816) Cantón_de_Le_Grand_Pressigny Bonnieres Baia_das_Patas Ceuta_Sinaloa,_México Beta_Fornacis Boeing_X_37 Bartolomeo_Melia Barrio_Simón_Bolívar_(Buenos_Aires) Barrio_el_Golf Bruno_Labbadia Casa_del_Corregidor Boggart CBS_Evening_News Blohm_&_Voss_BV_222_Wiking Bazus_Aure Bernie_Bickerstaff Burket_(Indiana) Bosque_de_niebla Carlos_Toro Bryan_Carranza Calendario_Permanente_Hanke-Henry

html map