Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Café_Salmonella Ben_Handlogten Caprie Beylicatos_de_Anatolia Carta_Pokémon Chamaeiris Boyaca_Patriotas_Futbol_Club Bilbao_Athletic Casa_y_jardines_bellingrath BAe_146 Byron_(Wisconsin) Bifrenaria Chaco_(provincia) Base_Aérea_Wheelus Boing_(desambiguación) Batalla_de_Gumbinnen Brandkrossa_þáttr Cantil_verde Barrio_de_Legazpi Bockelwitz Brachypterum_robustum Carlos_González_Pecotche Católicos-irlandeses Basilepta_rubimaculatum Bailío Belfast_Celtic_Football_Club Candás_Club_de_Fútbol Bote_de_Estado_N°_1 COTAIR Cezary_Zamana Cabo_de_Fer Band_from_tv Beauty_and_the_Geek Bernat_soria Bokche Año_Nuevo_(ópera) Berenguer_Ramon_I_de_Provenza Carlos_de_Lecea_y_García Bisel_(musica) Bambuseria_de_zhejiang Cartas_de_navegación_aeronáutica Casas_de_Don_Gomez_(Cáceres) Bombardino_en_Mi_bemol Carlos_de_oliveira Certamen_de_monologos_ciudad_de_Velez-Malaga Carex_elata_subsp_mauritanica Cephalaria_appendiculata Boos_(Eifel) Brieux Banadera Carex_gracilis_var._angustifolia Castillo_de_Sapeira Castilleja_dolichostylis Campeonato_Mundial_de_Gimnasia_Ritmica_de_1991 Azoospermia

html map