Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

El_Chacotero_Sentimental Efebo_de_Antequera El_ciber_mundo_de_las_chicas Fleury_sur-Orne Fracking Francis_Harper Estacion_Miyoshi Fercé_sur-Sarthe Emponzoñamiento_micrurico Estación_Sanchez Faro_Querandi Escotoma Federico_Capece Energia_termoeléctrica_generada_por_termopares Epifanio_(nombre) Escalda_(Poesía) El_folclore_de_nuestra_generación:_prehistoria_del_estadio_avanzado_del_capitalismo Fernando_Gómez_García Estadio_Olímpico_Ignacio_Zaragoza El_amor_despues_del_amor Espana_en_el_Festival_de_la_Canción_de_Eurovisión_2000 Explosión_del_vapor_Cabo_Machichaco Fahy_les-Autrey Francisco_Zapata_de_Cisneros Fabian_Nardozza Ellenberger_Henri Esperando_nada Euphaedra_(Euphaedrana)_rezia Final_Exam El_dia_de_los_enamorados Flan_de_huevo Foret_la_Folie El_poder_de_seis Francisco_bonet_y_bonfill Fernando_II_de_Habsburgo El_Padrino_(el_regreso) Fotografia_tradicional Encuadernación_en_espiral Finlandia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Berlín_1936 Elecciones_regionales_de_Antioquia_(Colombia)_de_2011 Federacio_Andorrana_de_Futbol Eulalia_(desambiguación) Esther_Ballestrino_de_Carreaga Estación_de_Universidad_(Metrorrey) Fisica_cuantica Fl._Pl._Africa Floresta_(desambiguación) Francisco_de_Teck FA_Cup_2009-10 Especies_quimicas El_Ranero_(Murcia) El_coro_de_la_carcel El_alma_del_hombre_bajo_el_socialismo Fernando_Castelló El_Sueno_(pintura_de_Rousseau)

html map