Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Andrés_Bianchi_Larre Mouhotina_minuta Attagenus_diversepubescens Hello!_Morning Anos_1290_adC Huevo_(biología) Anisodera_gracilis Heyday_Films Ministerio_del_Poder_Popular_para_el_Deporte Guzmán_(desambiguación) Humaita_(Dpto._Neembucú_Paraguay) Monachella_muelleriana Andrés_Yllana Idioma_esloveno Antwerp_Giants Haworthia_cooperi Multiplexacion_por_división_de_tiempo Ano_71_adC HTV_(canal_de_televisión) Antonio_Lopez_Sánchez_Prado Miramar_(Córdoba) Hummer_H3 Anos_1310_adC Herman_y_Sergio_de_Valaam Antonio_Machado_Nunez Harsud Mirtha_Busnelli Misión_de_Santa_Rosalia_de_Mulege Haryāna Homosassa_Springs_(Florida) Ayuda_Popular_Noruega Arakawa Historia_de_la_lengua_gallega Apple_Town_Hall Athyreus_brasilicus Atletico_Chiriqui Mohamed_Al-Gafequi Hernan_Felipe_Errazuriz_Correa Mordella_bicoloriceps Asthenes_huancavelicae Historia_meteorologica_del_Huracan_Katrina Hofgarða-Refr_Gestsson Argan Asparagopsis_setacea Arturo_Villasanti Harry_M_Whittington Miocardiopatía_de_Takotsubo Articulación_(fonética) Aristides_Pongilioni_y_Villa Montjay_(Altos_Alpes) Henry_Condell Angelo_Maria_Cicolani Historia_del_autonomismo_en_Andalucia Artlantis Arrow_Through_Me

html map